top of page
Zoeken

Rebel in het schoolsysteem - Doe het!

Bijgewerkt op: 31 aug. 2020


Al op de basisschool wordt het maken van fouten afgestraft: dan krijg je een lager cijfer’, Raar is dat. De angst om te falen wordt zo aangewakkerd, hoewel in het maken van fouten juist lessen zitten: ze duiden erop dat je jezelf hebt uitgedaagd tot iets nieuws, tot een poging iets te ontdekken, tot onderzoeken.
Ook leer je zo te accepteren dat je niet altijd de goede keuzes maakt en dat het geen schande is als je van gedachten verandert of van een opvatting terugkomt. De vrijheid fouten te maken maakt ook jouzelf dus vrijer.’

Aan het woord is Eva De Leeuw, bezieler van UniverCity MBO. Dit project is ontwikkeld is in de schoot van Studio Moio in Leiden en is specifiek gericht op alle jongeren en jongvolwassenen die zich NIET thuis voelen in het formele onderwijscircuit.


Er zijn duidelijke linken te vinden met ervaringsgericht leren, waarderend coachen en de lijn tussen formeel en non formeel leren is bij momenten dun.Zin in leren


Binnen het project merkte men dat de motivatie van de jongeren toenam en daarmee ook hun zin in leren.


Lijkt dit niet heel erg op wat de koepels als leitmotiv voorop stellen? Katholiek Onderwijs Vlaanderen gebruikt 'Zin in Leren, Zin in Leven', het GO! 'Samen leren samenleven'.


Daartegenover staat de realiteit waarin het aantal schoolverlaters uit het formele onderwijs de afgelopen 4 jaar ononderbroken is gestegen.... Meer dan 1 op 10 geeft er voor diplomering de brui aan. En het ziet er naar uit dat die cijfers enkel zullen stijgen...


Mensen die men kennen weten dat ik een hart heb voor mensen die niet in 'ons systeem' passen, die een afwijkend traject hebben afgelegd en zoeken naar de motivatie, tools en talenten om hun uitdagingen met succes aan te gaan.

Die mensen weten ook dat mijn visie op het onderwijs er eentje is waarbij de jongere écht centraal komt te staan en er op maat gewerkt wordt. Waarbij de juiste teams op de juiste plaats aan de slag gaan met de juiste lerenden.


Vanuit mijn verleden als leerkracht, directeur, pedagogisch begeleider en extern adviseur heb ik ondervonden hoe moeilijk het kan zijn om onderwijsvernieuwing te implementeren wanneer de organisatiecultuur vooral vanuit management denkt en handelt.


Beheren en controleren vs. vertrouwen en faciliteren


In mijn blogbericht 'Ze maken ons zo zot, meneer!' lichtte ik de rol en impact van de leidinggevende op de schoolwerking toe.


Zorg(-en) voor morgen?


Ik hoop dat scholen tijdens de afgelopen maanden getriggerd werden om met een andere bril naar hun werking te kijken. Tom Van Acker gaf in zijn artikel in Klasse al aan dat veel scholen heel wendbaar zijn (geworden).

Laat dit een hefboom zijn om ook eindelijk die Paarse krokodillen eens in de ogen te kijken.


"We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them." (A. Einstein)

Eigentijds tegendraads, competent rebels, onderwijspioniers... Noem jezelf zoals je dat zelf wil. En bovenal... Doe het!


R.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page